Terv_5                                                                         Sauna tekening 2 (2)

De Sauna is een van oorsprong Finse benaming voor een ruimte waarin een droog heteluchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, 80-120°C, dat de saunaganger snel gaat zweten. Het zweten wordt als reinigend ervaren. Daarom wordt het bezoeken van een sauna ook wel als “saunabad” aangeduid in de zin van persoonlijke verzorging. Ook mentaal wordt zo’n heteluchtbad door regelmatige saunabezoekers als “reinigend”, ontspannend, ervaren.

Doormiddel van opgieting kan met de temperatuur en luchtvochtigheid gespeeld worden. Zoals de Finnen destijds al hadden opgemerkt, geeft een scheut water op hete stenen van de kachel een hitte-shot. Hiermee verspreiden de hete waterdeeltjes zich zeer snel door de ruimte om vervolgens op de huid van de aanwezigen neer te slaan. Deze gewaarwording noemen de Finnen löyly ofwel opgieting. Een must voor veel gevorderde saunagangers. Het effect is dat de huid extra hard begint te zweten. Deze hitte wordt als weldaad ontvangen.

Type sauna:

Finse Sauna: Een zeer droge sauna met een temperatuur tussen de 80 en 120 graden. Na het bezoek aan de sauna wordt geadviseerd om een koude douche te nemen.

Infrarood sauna: De gecombineerde werking van warme lucht en infraroodstralen stimuleert de stofwisseling en zorgt voor een intense doorbloeding van huid en spieren. Zuurstof en bouwstoffen worden beter door de spieren opgenomen. Bij het gebruik van de IR cabine worden toxische stoffen sneller uit het lichaam verwijderd. Het gevolg is een grondige reiniging van huid en lichaam, soepelere spieren, een zachte gezonde huid en een algemeen gevoel van behaaglijkheid.
De zuiverende werking van de IR cabine heeft een positieve invloed op huidaandoeningen zoals acné, psoriasis en eczeem.
Transpireren vergt bovendien veel energie en zorgt daardoor voor een sterke calorieverbranding en een weldoende training van hart en bloedvaten.
De warmtestraling verlicht ook spier- en gewrichtspijn (zoals verstuiking, reuma en artritis), zowel als spanning, zwelling en stijfheid van de spieren.
Het verschil tussen korte en lange IR golflengte zit hem vooral in hoe diep de warmte het lichaam in kan dringen. Hoe langer de golflengte hoe meer de oppervlakte verwarmt wordt. De korte IR golflengte dringt dieper in het lichaam binnen.

Bio sauna is een mildere vorm van een sauna dan de traditionele Finse sauna omdat de temperatuur lager is. Een Bio Sauna heeft een temperatuur van rond de 50 graden en een hogere luchtvochtigheid van rond de 50%. Het grote voordeel is dat  uw lichaam zich nog steeds inspant om te transpireren maar op een minder intensievere manier dan een Finse-sauna. Tevens wordt in de Bio-sauna gebruik gemaakt van essentiële oliën en zelfs kleurentherapie wordt soms toegepast.

De toegenomen luchtvochtigheid betekent al dat het minder warm is, je zult nog steeds transpireren waardoor giftige stoffen in de huid naar de oppervlakte komen, hierdoor kunnen ze weg gespoeld worden. Uw lichaam/huid zal hierdoor intensief gereinigd worden waardoor het zacht en glad zal aanvoelen. Door de oliën die gebruikt worden heeft een Bio-sauna ook een positief effect op uw luchtwegen.

Type houtsoorten.

Het type houtsoort dat gekozen wordt voor de bouw van een sauna is van groot belang en mag dus ook niet onderschat worden. Elke type hout heeft zijn eigen unieke kenmerken. Wanneer voor de juiste houtsoorten wordt gekozen zorgt dit ervoor dat u zich aangenaam en prettig zal voelen. Het type houtsoort zorgt er namelijk voor dat het klimaat in de sauna verschillend is.

Canadees Hemlock  is een bijzonder stabiele houtsoort, afkomstig van de reuzen Hemlock dennen uit Canada. Het is een houtsoort met een fijne structuur, een uiterst gering harsgehalte. In tegensteling tot bijvoorbeeld fichte- of vurenhout is hemlock vrij van noesten. Hemlock is met zijn geelbruine kleur in tegenstelling tot bijvoorbeeld cederhout stabiler qua kleurschakering en heeft een warme uitstraling. Tevens zorgt Hemlock voor een gelijkmatige warmteafgifte. Hemlockschrootjes zijn prima voor  saunacabines.

Ceder hout is uitstekend geschikt voor sauna’s, zowel voor de aftimmering buiten als binnen. De geur van ceder hout geeft de sauna de natuurlijke beleving, en daarbij voelt het hout ook prettig aan. Geschaafd Ceder hout of Red Cedar varieert in: van licht geelbruin, tot bruinroze en zalmkleur tot chocoladebruin. Het hout droogt gemakkelijk en heeft weinig risico op vervormingen. Cederhout is heel gemakkelijk bewerkbaar, zowel met de hand als een machine. Het hout in een sauna moet zowel bestand zijn tegen hoge temperaturen als droogte en vochtigheid.

Abachi-hout is de duurste houtsoort die gekozen kan worden. Wij gebruiken dit echter bijna altijd voor de banken ivm de belangrijke kenmerken die deze houtsoort heeft. Abachi is een zachte witte loofhoutsoort uit West Afrika. De reden dat het zeer geschikt is voor saunabanken is omdat het zacht en koel aanvoelt, veel vocht kan opnemen en niet splintert.

Espenhout heeft als eigenschap dat het een zeer lage warmtegeleiding heeft en is daarom goed toepasbaar als saunahout. Espenhout is een witte houtsoort zonder knoesten en harsgangen en heeft een zeer goede houtdichtheid.